Select Page

Remont gibnja

Izrada i remont gibnjeva za putnička i kombi vozila.Uz dugogodišnje iskustvo čak tri generacije …Servisiranje, pojacavanje, sprengovanje ,ugradnja novih i polovnih gibnjeva.

Amortizeri

Dugotrajno korišćenje, naprezanje amortizera, korozija, voda i so na putu mogu uticati na pravilno funkcionisanje amortizera. Posle pređenih 60-80.000 km oni nemaju početni učinak i potrebno ih je proveriti.

Mogući znaci neispravnih amortizera:

 • Vozilo se naginje napred u oštrim krivinama,
 • Gume imaju istrošene delove,
 • Vozilo pri vožnji poskakuje,
 • Vozilo snažno reaguje na neravnine na putu,
 • Vozilo je nestabilno u svim uslovima vožnje,
 • Klip amortizera je prekriven uljem.

Koje servise radimo?

^

Gibnjevi

Konpletan servis Gibnjeva od ugradnje, špengovanja i izgradnje.

^

Amortizeri

Provera i po potrebi zamena amortizera i kugle.

^

Diskovi

Provera i  po potrebi zamena diskova i pločica.

^

Opruge

Provera po potrebi zamena ili šprengovanje opruga.

^

silen blokovi

Provera i po potrebi zamena silen blokova.

^

spone

Provera i po potrebi zamena sponi.

Servis opruga

Opruge imaju veoma važan zadatak da, zajedno sa amortizerima, osiguravaju neprekidan kontakt točkova sa podlogom. Mogući pokazatelji neispravnih opruga:

 • Vozilo je spušteno.
 • Vozilo ne drži pravac.
 • Vozilo gubi kontakt sa podlogom.

Odmah zamenite opruge u slučaju pucanja, jer ignorisanje napukle opruge obično dovodi do većih kvarova svih delova oslanjanja (vešanja) vozila.Radi  normalne upravljivost vozila veoma je važno promeniti obe opruge na istoj osovini, jer se time omogućavate normalna upravljivost vozila.

Pitanja?

Često postavljana pitanja u našem servisu.

Potrudili smo se da na neka odgovorimo.

Zašto je važna provera amortizera?

Jedan od glavnih zadataka amortizera jeste da drže točkove na putu i da prenose silu upravljanja i kočenja vozila na putu za vreme vožnje. Gubljenjem kontakta sa drumom postoji realna opasnost od gubljenja kontrole nad vozilom. Zbog toga su amortizeri, kada govorimo o sigurnosti, jedan od najvažnijih delova vašeg vozila.

Posledice neispravnog rada amortizera:

 • Produženi put kočenja
 • Smanjeno prijanjanje guma na podlogu
 • Ograničena sigurnost upravljanja
 • Smanjena stabilnost u krivinama
 • Povećano trošenje guma
 • Smanjena udobnost
 • Smanjen učinak sigurnosnih sistema kao što su ABS, ASR i ESP
Šta su lisnati Gibnjevi?

Lisnati gibnjevi su elastični elementi koji se pod dejstvom sile savijaju. Sastoje se od uzdužnih opruga (listova) pravougaonog ili elipsastog oblika koji su naslagani jedan na drugi. Listovi gibnja su osigurani da se ne bi uzdužno pomerali jedan u odnosu na drugi, a takođe se obezbeđuju da se listovi ne bi pomerali bočno jedan u odnosu na drugi. Glavna prednost lisnatih gibnjeva u odnosu na druga rešenja je da omogućavaju ne samo obavljanje funkcije elastičnog oslonca, već mogu da prenose uzdužne sile (pogonska i kočiona sila) na karoseriju ili ram vozila. Zbog međusobnog trenja između pojedinačnih listova, lisnati gibanj takođe obavlja i funkciju prigušnog elementa. Lisnati gibnjevi su relativno jeftino, a istovremeno pouzdano i robusno rešenje.

Koliko je važna ispravnost silen blokova?

Njihova ispravnost je jako bitna za bezbedno upravljanje i kretanje vozila. Dovodi cesto do prevremene istrosenosti guma sto je prvi znak da treba proveriti trap. Ako su u jako losem stanju cuje se lupanje u donjem delu vozila i vozilo postaje nestabilno i opasno za voznju.
Na silen blokove najnepovoljnije utice curenje ulja iz motora, menjaca ili bilo kog sklopa jer ulje  rastvara gumenu masu.
Zato donji postroj mora da bude suv da bi silen blokovi imali dugacak radni vek.

Vek trajanja kugle?

Vek trajanja kugle nije definisan brojem predjenih kilometara nego uslovima i nacinom voznje.

Napr. ako se naglo krece velikim brojem obrtaja motora, obicno uz skripu tockova, ostro prelazi preko neravnina ili rupa, naglo skrece u krivine, voznja van asfalta, uglavnom sve to pri velikoj brzini, dolazi do ubrzanog trosenja ili ostecenja delova kugli.
Ako se vozi sa zazorom, takozvanim luftom, ili dodje do prevelikog opterecenja, kao sto smo prethodno opisali, moze doci do ispadanja kugle iz kucista (verovatno ste nekada videli vozilo kraj puta sa iskrivljenim tockom).


Cenovnik & Usluga

Nismo u mogućnosti da Vam prezentujemo cene usluga koje se razlikuju od tipa vozila i vrste usluge.Kontaktirajte nas poutem poruke.Odgovor ćete dobiti u najkraćem roku.

Zakažite dijagnostiku

Sumljate na dotrajale amortizere, probleme sa kočionim sistemom, probleme sa sponama, gibnjevima, silen blokovima.

Kontaktirajte nas